Türkiye’de kaybolan meslekler ortasında yer alıyor! 46 yıllık Ahşap ustası sitem etti: Gençler artık kolay paranın peşinde
Kasım 11, 2024
Ahşap

Kültür Bakanlığı Devlet Sanatkarı Ahşap Oyma Eserleri Ustası Nezihi Ünal Demirtaş, ahşaba hayat verdiği atölyesinde, eşsiz eserler ortaya çıkarıyor.

Çocukluk yıllarında başladığı mesleğinin unutulmaya başlandığını belirten devlet sanatkarı Demirtaş, gençlerin artık kolay para kazanma yolunda olduğunu söyledi.

46 yıldır bu mesleği büyük bir aşkla yürüttüğünü söz eden Demirtaş, ”1970 yılında babamın memuriyetinden ötürü İstanbul’a taşındık. Ben ilkokulu bitirdikten sonra hiç okuma şevkim yoktu içimde. Bizim bir komşumuz vardı, Ermeni ustasının yanında yetişmiş ahşap oyma işini yapan İsmet ağabey. Onun yanında çalışmaya başladım. 3 aylık bir çıraklık hayatım var. Daha sonra ‘Ben oyma yapacağım’ dedim, bana güldüler, sonuçta muvaffak oldum. Gerisinde 15 yaşına geldiğimde babama ‘Bize bir dükkan aç’ dedim, babam ‘Tamam oğlum sana güveniyorum’ deyince birinci dükkanımı İstanbul’da açtım” sözlerini kullandı.

İlk armağanını kaynanasına yaptığını söz eden Demirtaş, ”1985 yılında, ayna çerçevesini kaynanama konut armağanı olarak getirdim. 1979 yılından günümüze kadar bu sanatı en âlâ formda icra ettim. Ahşap sanatı içimize, ruhumuza işlemiştir. Bu mesleğin aşığıyım. Bu mesleği 45-46 yıldır icra ediyorum. 1995 yılında memleketim Tarsus’a dönüş yaptım. Tarsus’ta da bu sanatı tanıtma imkanım oldu. Mersin, Adana Ankara ve Bursa üzere vilayetlerde mescitlerde mihrap, minber ve kürsü çalışması yaptım. Oğlumla birlikte sınır sanatını icra etmeye çalışıyoruz. Milletimizin beğenisine sunuyoruz” dedi.

”BU SANATIN YOK OLMASINI İSTEMİYORUM”

Türkiye’de bu mesleği yapan sayılı ustaların kaldığını belirten Demirtaş ”Ben yaklaşık 10 yıl evvel devlet sanatkarı kimliğini aldım. En üzüldüğüm nokta yarın bu sanatın, bu mesleğin bizlerden sonra bitmesi. Hiçbir gencimiz bu sanata yönelmiyor, yani herkes rahat bir yarar elde etmenin peşinde. Ben devlet büyüklerinden ve kamu kuruluşlarından şunu bekliyorum: Bu sanatı kurs olarak verelim. Gençlerimizi bu telefon illetinden, bilgisayar oyunlarından kurtaralım. Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından her ay bana 4 öğrenci gönderiliyor. Bu gençlere, işin hazzını öğretelim.” biçiminde konuştu.

Demirtaş, 10 Kasım’da Mustafa Kemal Atatürk’ü ebediyete uğurlamanın anısına Atatürk portresi yaptığını da kelamlarına ekledi.

Bu Haberi Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.