Hem yabanî tabiattaki hem de esaret altındaki gibonların davranışları incelendi ve sadece dişilerin dans ettiği bulundu.
Bir zoolog, bir primatolog ve bir dilbilim profesöründen oluşan araştırmacı kümesi, dişi gibonların tuhaf bir cins robotik dans yaptığını keşfetti.
Yayımlanan makalelerinde Camille Coye, Kai Caspar ve Pritty Patel-Grosz, gözlemledikleri dansı tanımlayıp bu davranışın muhtemel nedenleri üzerine teoriler geliştirdiler.
Bugüne kadar kuşlardan örümceklere ve böceklere kadar birçok hayvan tipinin dansa benzeri hareketler yaptığı gözlemlendi. Bu tiplerde ortak olan şeylerden biri, dansı ekseriyetle erkeklerin yapmasıydı; bu da çoğunlukla bir eş çekme hedefine hizmet eder. Bu yeni çalışmada ise araştırma takımı, yetişkin dişi gibonların bazen yalnızca dikkat çekmek için dans ettiklerini keşfetti.
(İlgili: Bonobolar, ‘Ortak Düşman Etkisi’nin Eski Kökenine İşaret Ediyor)
Ekip, daha evvel hiç görmedikleri hallerde dans eden birtakım gibonları gözlemlediklerini bildiren bakıcılarla görüştükten sonra çalışmaya başladı. Bu durumdan etkilenen araştırmacılar, gibonların günlük rutinlerini sergiledikleri görüntüleri incelemeye başladılar ve araştırmaları sonucunda, bazen dişi gibonların dans ettiğini gözlemlediler.
Araştırmacılar, sırf dişi gibonların dans ettiğini ve bunu her vakit sırtları gözlemciye dönük halde yaptıklarını belirlediler. Dansları sarsıntılı ve robotik hareketlerden oluşsa da genelde ritmik ve insan dansındaki birçok temel ögesi içeriyordu.
Araştırmacılar ayrıyeten, dansların besbelli bir gayesi olmadığını, örneğin eş çekme üzere bir maksada hizmet etmediğini kaydettiler. Dişi gibonların, hem erkek hem dişi gibon gözlemciler için ve bazen beşerler da dahil olmak üzere öbür hayvanlar için de dans ettikleri gözlemlendi.
Araştırmacılar, dans eden dişilerin orta sıra omuzlarının üzerinden dönüp gözlemciye baktığını ve hala izlenip izlenmediklerini denetim ettiklerini, bu dansların büsbütün sessiz gerçekleştiğini belirttiler. Dans üslubunun bireyler ortasında dengeli olduğunu, lakin mühlet ve bazen karmaşıklık açısından kimi farklılıklar olduğunu gözlemlediler. Ayrıyeten bu dansın dört farklı gibon çeşidindeki dişiler tarafından yapıldığı da kaydedildi.
Araştırma takımı, dansın nedenini tam olarak belirleyememiş olsa da bunun toplumsal etkileşimle ya da beslenme üzere bir olay beklentisiyle ilgili olabileceğini öne sürüyor.
Makale: Coye, C., Caspar, K. R., & Patel-Grosz, P. (2024). Dance displays in gibbons: biological and linguistic perspectives on structured, intentional, and rhythmic body movement. Primates, 1-13.