Mevcut Japonya nüfusu, 2.300 yıl evvel Kore Yarımadası’ndan gelen göçmenler ile Japonya’nın yerli Jomon halkının karışımından oluşmuş.
Yayoi ve Kofun devirlerinde (MÖ 3.000 ile MS 538 arasında) Japon Takımadalarına yapılan göçlerin büyük çoğunluğu Kore Yarımadası’ndan gelmiş.
Tokyo Üniversitesi’nden Jonghyun Kim ve Jun Ohashi liderliğindeki ortak bir araştırma kümesi, Yayoi ve Kofun devirlerinde (MÖ 3.000 ile MS 538 arası) Japon Takımadaları’na gerçekleşen göçte bulunan bireylerin büyük çoğunluğunun Kore Yarımadası’ndan geldiğini ortaya koydu.
Araştırmacılar bir “Yayoi” bireyinin tüm genomunu tahlil ettiler ve Japon olmayan popülasyonlar ortasında sonuçların en çok Kore popülasyonlarına benzediğini buldular. Çağdaş Japon popülasyonlarının ikili bir cedde sahip olduğu yaygın olarak kabul edilse de keşif, bilim insanlarının şu ana kadar gözden kaçırdığı takımadalara göç halinin detaylarına dair fikir veriyor.
(İlgili: Çağdaş Japonlar Biri Bilinmeyen Üç Cet Kümesinden Ortaya Çıkmış)
Günümüzde Japonya, hem iş hem de cümbüş için milletlerarası bir merkez pozisyonunda bulunuyor. Fakat, durum her vakit bu türlü değildi. Japon Takımadaları, Jomon devrinde MÖ 3.000’e kadar nispeten izoleydi. Daha sonra, Yayoi ve Kofun periyotlarında, Kıta Asya’sından adalara göç başladı.
Çalışmanın baş muharriri Ohashi, “Doğu Asya ve Kuzeydoğu Asya ile bağlı kökenler, çağdaş Japon nüfusunun nükleer genomlarının yüzde 80’inden fazlasını oluşturuyor” diyor. “Ancak, Japon nüfusunun bu genetik kökenleri nasıl edindiği, yani göçün kökenleri, tam olarak anlaşılamamış durumda”
Modern Japon genetik çeşitliliğini açıklamak için çeşitli teoriler öne sürüldü. Şu anda iki ana teori tartışılıyor: iki istikametli karışım modeli ve üç istikametli karışım modeli. İki taraflı modele nazaran, Yayoi ve Kofun periyotlarında göçlerin ana kaynağı birebirdi. Fakat üç istikametli model, iki farklı göç kaynağı olduğunu varsayıyor.
Hangi modelin daha uygun olduğunu araştırmak için araştırmacılar, Japonya’nın Yamaguchi vilayetindeki Yayoi devri mezarlığının arkeolojik alanı olan Doigahama Bölgesi’nden bir bireyin tam nükleer genomunu tahlil ettiler.
Araştırmacılar, Yayoi devrine ilişkin bu bireyin genomunu, Doğu Asya ve Kuzeydoğu Asya’daki antik ve çağdaş popülasyonların genomlarıyla karşılaştırdılar.
Karşılaştırma, besbelli Jomon, Doğu Asya ve Kuzeydoğu Asya bağlı kökenlere sahip Kofun devri bireylerine yakın benzerliğin bulunduğunu gösterdi. Fakat çağdaş genomlarla yapılan bir karşılaştırma, Yayoi bireyinin çağdaş Japon popülasyonları hariç, hem Doğu Asya bağlantılı hem de Kuzeydoğu Asya bağlantılı kökenlere sahip olan çağdaş Kore popülasyonlarına en yakın benzerlikte olduğunu da ortaya koydu.
Ohashi, “Sonuçlarımız, Yayoi ve Kofun periyotları ortasında Japon Takımadaları’na göç edenlerin çoğunluğunun öncelikli olarak Kore Yarımadası’ndan geldiğini gösteriyor” diyor. “Sonuçlar ayrıyeten, Yayoi periyodunda Kuzeydoğu Asyalı bir kümenin ve Kofun periyodunda Doğu Asyalı bir kümenin Japon Takımadaları’na göç ettiğini varsayan üç istikametli karışım modelinin yanlış olduğu manasına geliyor”
Bu bulguların ehemmiyetine karşın Ohashi, şimdiden geleceğe odaklanmış durumda.
“Çalışmamız göçmenlerin birincil kökenlerini belirlediğinden, bir sonraki gayemiz daha fazla Yayoi bireyinin genomunu inceleyerek çağdaş Japon nüfusunun genomik bileşenlerinin yüzde 80’inden fazlasının neden göç yoluyla oluştuğunu ve Kıta Asyalılar ile yerli Jomon halkı ortasında gerçekleşen karışımın Japon Takımadaları içinde nasıl ilerlediğini açıklamayı içeriyor”
University of Tokyo. 14 Ekim 2024.
Makale: Kim, J., Mizuno, F., Matsushita, T. et al. (2024). Genetic analysis of a Yayoi individual from the Doigahama site provides insights into the origins of immigrants to the Japanese Archipelago. J Hum Genet 70, 47–57.